НАЦИОНАЛЕН СОЈУЗ НА ЛИЦА СО ТЕЛЕСЕН ИНВАЛИДИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА

Mobile menu

logomob

Активности

001Од 01-07.10.2022 година, во Охрид, во организација на Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија - Мобилност Македонија, се одржува единаесеттата меѓународна ликовна колонија на која учествуваат 16 ликовни уметници од нашата држава и регионот и тоа: Роза Мојсовска, Проф. Зоран Јакимовски, Петар Попчев, Живко Пренџов, Стојче Тоциновски, Емилија Тоциновска, Далибор Јовановски, Стефан Јакимовски, Богоја Мојсовски, Виданка Мојсовска, Славко Упевче и Мики Трендафиловски, од Република Северна Македонија, Клара Касаш Томиќ, Станислава Летиќ и Јасмина Мина од Република Србија и Пламен Втчев од Република Бугарија.

Повеќе: 11. МЕЃУНАРОДНАЛИКОВНА КОЛОНИЈА НА МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА
001На 01.10.2022 година, во Бања Лука, се одржа 14. Меѓународен шаховски турнир „Бања Лука 2022“, во организација на Сојуз на параплегичари и заболени од детска парализа и останати телесни инвалиди на Република Српска, на кој учествуваа 6 екипи од: Словенија, Србија Босна и Херцеговина и Северна Македонија.
Мобилност Македонија на овој меѓународен настан ја претставуваа првопласираните тројца шахисти од одржаното државно првенство: Насер Мустафа од Тетово, Даниел Нуневски од Охрид и Горан Војновски од Кочани.
Првото место на турнирот го освои екипата на Бања Лука, на второто место се пласира екипата на Мобилност Македонија, додека на третото место се пласира екипата на Тител од Нови Сад.
Честитки до нашите шахисти за освоеното второ место.
Повеќе: 14. МЕЃУНАРОДЕН ШАХОВСКИ ТУРНИР „БАЊА ЛУКА 2022“
002Од 06-09.09.2022 година, екипата на Мобилност Македонија во состав: Елена Давитковска, Гоце Миновски, Зоран Јовановски и Златко Арсовски, учествуваа на јубилејните 30. Републички спортски игри на Сојузот на параплегичари и квадриплегичари на Србија (СПИКС), што годинава се одржаа во Врњачка Бања.
Нашите спортисти традиционално освојуваат медали и бележат убави резултати на овие игри. Така беше и годинава.
Најуспешен спортист беше Гоце Миновски кој во класа Ф53 освои: прво место во фрлање ѓуле со резултат од 4,40 метри, второ место во фрлање копје со резултат 9,28 метри и второ место во фрлање диск со резултат 11,20 метри.
Зоран Јовановски во класа Ф55 освои: прво место во фрлање ѓуле со резултат од 5,28 метри, второ место во фрлање диск со резултат 14,90 метри и четврто место во фрлање копје со резултат 10,74 метри.
Повеќе: МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА НА 30. РЕПУБЛИЧКИ СПОРТСКИ ИГРИ НА СПИКС
001На атлетскиот стадион „Камберовиќа Поље“ во Зеница, од 8 до 10 септември 2022 година, се одржа Меѓународното отворено првенство и 18. спортски игри за параплегија и заболени од детска парализа на федерација Босна и Херцеговина, на кое по покана од домаќиност учествуваа и спортистите од Мобилност Македонија: Дејан Ѓорѓиевски, Савре Бојковиќ и Имер Сефери.
На овој спортски настан учество зедоа 80 натпреварувачи во осум дисциплини. Организатор на натпреварот беше Сојузот на параплегичари и заболени од детска парализа на федерацијата Босна и Херцеговина. Игрите беа свечено отворени со дефиле на учесниците и децата од основните училишта во Зеница, на чело со прославениот параолимпиец, учесник на 3 параолимписки игри, фрлачот на ѓуле, Џевад Панџиќ.
Повеќе: МОБИЛНОСТ МАКЕДОНИЈА НА МЕЃУНАРОДНО ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО И 18. СПОРТСКИ ИГРИ НА ПАРАПЛЕГИЧАРИ И ЛИЦА...
002На 27.09.2022 година, во конференциската сала во ДХО „Даре Џамбаз“ во Скопје, во присуство на повеќе од 70 членови на Мобилност Македонија од здружените членки на сојузот, се одржа презентација на тема: “Exopulse Mollii прв невромодулациски костум“.
Презентацијата беше организирана во рамките на соработката помеѓу Центарот за ортотика и протетика „Славеј“ од Скопје и Мобилност Македонија.
Презентацијата ја одржа Др. Ивана Рајнпрехт Фолнеговиќ од Загреб, Република Хрватска, истакнувајќи дека оваа презентацијата се однесува за еден иновативен и исклучително надежен терапевтски костум чија наменa е пред се за лица кои се дијагностицирани со невролошки заболувања како што се; мултиплекс склероза, паркинсонова болест, церебрална парализа и за останати лица кои имаат спастични состојби, односно потешкотии во движењата. Оделото делува стимулативно на нервниот и мускулниот систем на телото, а со тек на времето дава позитивни резултати во намалување на болките кои се појавуваат како последица на дијагнозите и состојбите кај индивидуата.
Mollii Suit (поранешен Elektrodress) е функционална облека која се состои од пар панталони, јакна и контролна единица која испраќа електрични сигнали до корисникот преку електроди од внатрешната страна на облеката. Mollii е помошен уред што луѓето со мускулна вкочанетост (спастичност) или други форми на моторна попреченост можат да го користат во нивната домашна средина. Може да помогне да се намалат несаканите рефлекси и вкочанетост, со што се овозможува подобрено држење на телото, зголемен опсег на движења и функционална способност. Исто така, може да намали одредени видови болка и да ги подобри моделите на спиење.
Повеќе: ПРОМОЦИЈА НА ОДЕЛО ЗА НЕВРОМОДУЛАЦИЈА (Expopulse Molli Suit)